Nieuwe samengestelde gezinnen zijn de voorbije jaren meer regel dan uitzondering. Koppels die kiezen voor adoptie staan vaak voor een lange weg. Maar het kan ook anders. Dirk en Ingrid kozen voor een adoptie onder bekenden.
“Ik had slechts één maal per jaar mijn regels.” Ingrid Stroeckx is samen met haar man Dirk Van den Sande, de trotse ouder van Janne, Joppe, Lander en Jasper. Een doordeweeks gezin zou je zeggen. Maar de situatie is iets complexer dan je zou vermoeden. “Dirk en ik hebben altijd al een grote kinderwens gehad, we wilden er vier. Ik wist dat zwanger geraken zeer moeilijk zou zijn”, zegt Ingrid. Dirk en Ingrid probeerden vier jaar, maar nog hadden ze geen kinderen. “Ik ben zwanger geraakt via de proefbuis-methode (IVF) maar na twee vroeggeboortes en een miskraam op acht weken adviseerde onze behandelende gynaecoloog om te stoppen”, vertelt ze. Maar ze kregen toch nog een kans, de allerlaatste. Hun gynaecoloog wilde hen nog wel helpen. Ingrid moest dan wel beloven dat ze vanaf dag één van de zwangerschap zou plat liggen.
Wonder
“De voornaam hebben we zelf mogen kiezen, Janne was enkel met de achternaam van de moeder geregistreerd”, vertelt Ingrid. Als Janne later haar moeder wil leren kennen is dit mogelijk. Via de arts van de vrouw kan er dan eventueel contact opgenomen worden. Ze kan dit wel pas als ze 18 is. “Janne staat ook in ons trouwboekje”, zegt Ingrid.”Joppe was al geboren voor we de officiële akte van het stadhuis hadden gekregen. We hebben dan gevraagd om een plaatsje open te laten voor haar zodat ze ook in ons trouwboekje de oudste is.” Patricia Moens van Jeugdzorg in Gezin legt er ook de nadruk op dat de rangorde in een gezin zeer belangrijk is. “Bij adoptie of pleegzorg hebben kinderen er het vaak moeilijk mee om hun plaatsje als ‘oudste’ of ‘jongste’ af te geven”, aldus Patricia.
"Een kind dat nooit liefde heeft gekend zal dat ook niet kunnen plaatsen"“Opeens was ik spontaan zwanger.” Ingrid die nooit op een natuurlijke wijze kinderen zou kunnen krijgen, zegt dat dit een klein wonder was. “Ik wilde na Joppe nog kinderen, maar ik stelde wel de leeftijdsgrens van 38. Door de complicaties die kunnen optreden”, verklaart ze. Bij al haar zwangerschappen heeft Ingrid plat moeten liggen. Bij de zwangerschap van Joppe verbleef ze heel de tijd in het ziekenhuis, bij haar tweede zwangerschap mocht ze thuis blijven. Lander is ook niet te vroeg geboren. Bij Joppe was dit wel anders. “Ik heb veel moeten missen van Janne. Ik lag in het ziekenhuis toen ik zwanger was van Joppe, en Janne was nog maar een baby. Elke dag kwam ze op bezoek maar ze was het ook niet gewend dat ik thuis was. Toen ik bevallen was van Joppe heeft ze eventjes aan mijn aanwezigheid moeten wennen.”
Pleegouderschap
Dirk en Ingrid hebben Janne ook al vroeg op de hoogte gebracht dat ze een adoptiekind is. “Toen ik zwanger was van Lander, stelde Joppe de vraag of hij ook in mijn buik had gezeten. Janne ging ervan uit dat ook zij ooit in mijn buik groeide. Ze was toen iets ouder dan drie jaar en maakte er totaal geen probleem van. Nog steeds niet trouwens. Ze weet dat, wanneer ze 18 is, ze eventueel contact kan opnemen met haar mama. Maar voor haar is het vanzelfsprekend. Ze heeft nooit anders geweten.” Janne voelt zich ook niet anders omdat ze niet Ingrid haar bloedeigen dochter is. Ze zegt ook mama en papa tegen Ingrid en Dirk.
“We wilden eigenlijk vier kinderen, maar omdat we te oud waren geworden wilden we het dit maal over een andere boeg gooien”, zegt Ingrid. “We dachten er al even aan om pleegouder te worden. Lander, de jongste, was ondertussen al zes jaar. We wilden het liefst een kleintje, op zijn minst jonger dan Lander.” Ze werden een beetje tegengehouden, door het feit dat de meeste pleegcentra cursussen en rollenspelen verplichten. Bij het pleegcentrum Centrum Pleegzorg was dit wel anders. Ze besloten ermee verder te gaan. “De mensen van Centrum Pleegzorg kwamen drie maal langs, één keer speciaal voor de kinderen. We wilden het liefst een kind dat nog niet naar school ging”,vertelt Ingrid. Enkele uren nadat ze in aanmerking kwamen als pleeggezin, kregen ze telefoon of ze het zagen zitten om een baby in huis te nemen. “We waren meteen verkocht. Het ging even snel als bij Janne. We hebben op woensdag beslist en op vrijdag zijn we hem gaan oppikken. Zo hebben we dan toch die vier kinderen gekregen.
Patricia, die hoofd is van pleegcentrum te Turnhout van Jeugdzorg in Gezin, zegt dat pleegzorg een grote impact heeft op een gezin. “Het grote verschil met adoptie is dat pleegkinderen vaak uit een problematische gezinssituatie komen. De kinderen hebben elk kun eigen achtergrond”, zegt ze. Het moeilijkste is om de pleegkinderen te kunnen begrijpen. Vaak ontstaan er spanningen in een gezin, maar het kan ook zijn dat alles van een leien dakje loopt. Sommige pleegkinderen hebben het ook niet makkelijk met het begrip liefde. Patricia zegt: ”Een kind dat nooit liefde heeft gekregen, zal het ook niet kunnen plaatsen. Je moet je als ouder dan ook afvragen of je niet te veel liefde wil geven.” Pleegzorg maakt het nog gecompliceerder voor een gezin omdat het niet definitief is. Vroeg of laat moeten de pleegkinderen terug naar huis of naar een residentie. Patricia vindt het zeer belangrijk dat de eigen kinderen niet de dupe worden van pleegzorg. “Daarom zorgen we er ook voor dat ze op voorhand worden begeleid”, zegt Patricia. “De dag dat je opdracht volbracht is ben je verplicht je pleegkind terug kunnen afgeven.”
Impact
Voor Dirk en Ingrid heeft alles wel een impact gehad op hun relatie. “De late miskramen waren zeer zwaar. Maar je moet erdoor. Ik werd ook dagelijks door mijn job als vroedvrouw geconfronteerd met jonge moeders en baby’s. We konden er vrij goed mee omgaan. Ook op bezoek gaan bij collega’s die pas een kindje hadden gekregen konden we zonder al te grote problemen.” Ook IVF zorgde voor een voortdurende druk.” Je staat er mee op en je gaat ermee slapen”, zegt Ingrid. “Je moet op tijd jezelf inspuiten en aan alles denken.” Dat ze Jasper ooit zullen moeten afgeven houdt hen op dit ogenblik nog niet teveel bezig . “Als we zien dat de mama er klaar voor is zullen we hem wel moeten laten gaan. Ze doet het momenteel zeer goed, en heeft zich herpakt” Voor Ingrid is het belangrijkste dat Jasper niet in een instelling is beland. Hij is kunnen opgroeien in een gezin, ook voor de moeder is dit veel makkelijker. Via pleegzorg is het contact met de ouders veel makkelijker dan wanneer Jasper in een instelling zou zitten. “Ons gezin is in evenwicht. Ik zie al mijn kinderen even graag, ook Jasper”,zegt Ingrid.
Ingrid ziet geen verschillen met een klassieke gezinssituatie. Zowel bij Janne, als bij Jasper hebben ze de opvoeding van in het prille begin meegemaakt. “Misschien dat we later merken dat bepaalde problemen de oorzaak zijn van de adoptie of pleegzorg. Maar momenteel hebben we nog niet echt grote problemen gekend.” De kinderen aanvaarden elkaar ook. “Janne is de grote zus en zelfs Jasper is als een echte broer voor onze kinderen. Bij Janne valt het ook minder op dat ze een adoptiekind is. Joppe en Lander zijn donkere types, Janne is dat ook. Jasper is een heel ander type Hij lijkt enorm op zijn mama.” Mensen zeggen vaak dat veel eigenschappen in de genen zitten. Volgens Ingrid is ook de opvoeding een zeer cruciaal ding. Janne is zeer sportief, net als Ingrid, ondanks het feit dat er geen bloedband is. “Op de trein zeggen oudere dames vaak dat ik niet kan verloochenen dat het mijn kinderen zijn. Ze moesten eens weten.”
De namen in het artikel zijn omwille van de privacy veranderd.
“Wij waren volledig gedisillusioneerd”
Thuisverpleegster Carine Caes, moeder van drie kinderen, zwaaide na vijf jaar het pleegouderschap vaarwel:
“Je weet nooit of pleegkinderen het goed met je voorhebben. Ze kunnen heel normaal overkomen, maar hun achtergrond is vaak een zware last voor hen. Mensen helpen ligt in onze aard. Maar als ik eerlijk ben heb ik mijn pleegkinderen nooit zo graag gezien als mijn eigen kinderen. Wij wilden aan hen evenveel liefde geven. Maar de kinderen kunnen het begrip liefde vaak niet plaatsen, omdat ze dat nooit gekend hebben. Ik dacht samen met mijn man hun leven en zelfs de wereld te verbeteren. In die vijf jaar dat we pleegouders zijn geweest hebben we hier ongeveer tien pleegkinderen opgevangen. Omdat onze kinderen eronder begonnen te lijden, zijn we ermee gestopt. Ons gezin was volledig gedisillusioneerd. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat goed ingerichte instellingen vaak beter zijn voor deze kinderen.
Pleegaanvragen naar leeftijd en geslacht
Het is opvallend dat vooral meisjes geplaatst worden, bij de groep 0 tot 6 jaar en 12 tot 18jaar vormen ze een opvallende meerderheid. Bij de 6- tot 12-jarigen worden vooral jongens geplaatst. Pleegaanvragen jongeren ouder dan 18 zijn zo goed als onbestaande.
(Bron:Activiteitenverslag 2008 Jeugdzorg In Gezin VZW)